Op karakter iets doen kan dat?

Soms heb je geen zin om iets te doen. Toch doe je het. Soms heb je pijn, maar moet je toch door, dan bijt je op de tanden. Soms durf je iets niet, en ga je het toch doen. Dan verman je je. Je doet het ‘op karakter’. Wat is dat? Kun je dat leren?

Als je dingen doet ondanks pijn en angst, omdat je het wilt, ontwikkel je innerlijke kracht. Daar heb je veel van nodig om je eigen keuzes te maken in je leven en je eigen innerlijk verlangen waar te maken. Innerlijke kracht uit zich ook in ‘moed’: de bereidheid om pijn, onzekerheid of angst te doorstaan, ter wille van een innerlijke keus. Moed is niet een mening, maar een individueel en persoonlijk besluit, onmiddellijk gevolgd door een daad. Moed heb je nodig bij angst.

Angsten
Iedereen heeft wel grote of kleine angsten. De een is bang voor spinnen of muizen, de ander voor spreken in het openbaar of fouten maken, stomme vragen stellen, het donker, de tandarts, de dood, armoede, pijn, bang voor verandering, een andere baan, voor mislukking, voor relaties, voor alleen zijn. We zijn allemaal bange mensen. Onze grootste angst is misschien wel de angst voor het onbekende.

Moed
Niet iedereen kan even goed met angst omgaan, en niet iedereen is even moedig. Sommigen hebben het niet zo meegekregen in hun opvoeding. Maar moed kun je wel ontwikkelen. Hoe? Door je angst wel onder ogen te zien, maar er niet naar te handelen. Dan wordt je baas over je angst, en bepaalt het niet meer je gedrag. Dat bepaal jij dan weer. Realiseer je dat je bang bent, en dat dit mag. Kies wat je in je hart zou willen doen, en … doe het, knijp je ogen dicht en waag de sprong.

Wilskracht
Naast moed is ook wilskracht een vorm van innerlijke kracht. In je dagelijks leven zijn er veel dingen waar je tegenop ziet. Je moet nog ramen zemen, reageren op de brief van je ban, naar de sportschool. Maar je hebt niet genoeg wilskracht en aan het einde van de dag kom je tot de conclusie dat je er de hele dag mee bezig bent geweest, maar dat er uiteindelijk niets gebeurd is. Het voelt bovendien alsof je gefaald hebt.

Antwoord aan jezelf
Ja, ook wilskracht kun je trainen en ontwikkelen. Het lijkt op een spier: hoe vaker je wilskracht inzet, hoe sterker die wordt. Uiteindelijk krijg je geestelijke ‘spierballen’. Hoe doe je dat? Door je te realiseren dat je het niet oplegt aan jezelf, maar het van jezelf vraagt. Een verplichting voelt als een last en demotiveert, maar een vraag voelt als een keuze en geeft je een stimulans om door te zetten. Het is je eigen antwoord aan jezelf. En, je mag ook nee zeggen.

Zo ontwikkel je langzamerhand steeds meer innerlijke kracht: jouw manier om met je angst om te gaan en die puur op karakter te overwinnen. Jouw manier om een besluit voor jezelf te nemen en dat op wilskracht uit te voeren. Moed en wilskracht zijn de dragers voor je geestelijke ontwikkeling. Als je je op basis daarvan verbindt met de wereld, ben je tot veel moois in staat! Succes!